Model negara Islam paling ideal ialah negara Islam Madinah pada periode terakhir sebelum kewafatan baginda Rasulullah s.a.w.

Pada masa itu setiap orang Islam melengkapi orang Islam yang lain. Orang Islam mempunyai fikrah dan sahsiah Islamiyah yang paling tulen seperti yang Rasulullah s.a.w. ajarkan. Tarbiyah, dakwah dan jihad berlaku dengan sangat optimum tetapi dengan sepenuh daya diri umat. Zatiyah Islam? Usah dipertikaikan lagi!

Tempat ulama bukanlah di masjid ataupun di majlis ilmu. Ulama adalah semua orang. Ulama juga bergelumang dengan debu-debu jihad, ulama juga bermandi peluh bermusafir menyampaikan risalah Allah. Ulama adalah semua orang. Semua orang adalah ulama dan cinta untuk berdamping dengan Allah dan Rasulullah.

Semua orang cintakan masjid, ilmu, dakwah dan jihad. Mereka bersatu atas dasar Islam. Mereka bergerak dengan tersusun dan berorganisasi. Mereka adalah duta kepada Islam. Dunia dan akhirat mereka seimbang.

Pada masa itu belum lagi golongan salafi, sufi dan sebagainya yang ekstrim. Tiada seekstrim mampu berjalan di atas air, terbang di langit mahupun tidak makan hanya minum air sehingga masyarakat kagum dan taksub. Tiada seekstrim mengecam orang lain kerana gagal mengikut sunnah Nabi dengan paling sempurna.

Pemesongan aliran aqidah tidak ada. Tiada Syiah, tiada khawarij, tiada mu’tazilah, tiada ajaran sesat sesesat Ayah Pin mahupun tarikat-tarikat pelik.

Undang-undang Islam dilaksana dan diamal tanpa banyak bicara. Seolah-olah pada hati-hati umat Islam sendiri telah terlaksana undang-undang Islam.

Islam dan bangsa Arab yang mendominasi Islam adalah sebaik-baik bangsa pada masa itu. Tanah Arab adalah sebaik-baik tanah air kerana Islam dimuliakan di situ. Bangsa Arab ada kuasa wewenang. Bangsa lain yang lain agama tunduk kepada kemurnian Islam. Mereka ditawarkan pembebesan diri dengan Islam. Mereka diperangi andai menentang, atau dimeterai perjanjian dengan cukai andai mengakui pemerintahan Islam.

Sepatutnya negara-negara di dunia kini yang mengakui negara merea adalah negara Islam mesti mendefinisikan semula apakah negara Islam yang mereka akui adalah seperti Madinah dahulu, dan yang Allah redha?

Sepatutnya negara-negara yang majoriti rakyatnya beragama Islam mesti bergerak ke arah membebaskan negara mereka dengan Islam.

Masalah utama rakyat Islam Malaysia hari ini adalah sangat jauh untuk menjadi seperti rakyat Madinah dahulu.

Mereka masih belum merasai bahawa mereka adalah batu-bata kepada pembinaan semula negara, empayar dan tamadun Islam yang akan naik semula nanti.

Mereka mesti disedarkan.

Da’i jangan leka dengan tugas. Amanah Allah ini di tangan anda.

Kalaulah amanah ini disia-siakan …

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.