Saya berasa kesal terhadap serangan udara Amerika dan sekutunya ke atas Libya yang mengorbankan ramai rakyat yang tidak bersalah.

Serangan yang diketuai Amerika dan disertai negara sekutu seperti Britain, Itali, Perancis dan Kanada dianggap sebagai satu pencerobohan sekalipun mereka menggunakan alasan mahu menjaga dan melindungi rakyat Libya daripada terus dizalimi oleh Presiden Gadaffi.

Resolusi PBB 1973 hanya inginkan pembelaan rakyat Libya bukannya serangan yang memusnahkan bandar-bandar dan membunuh rakyat yang tidak bersalah.

Kajian politik dunia mendapati bahawa Amerika memang mahu Gadaffi jatuh seterusnya mereka boleh menguasai Libya seperti yang mereka telah lakukan ke atas Iraq dan Afghanistan.

Serangan ini diibaratkan langkah awal penjajahan baru Amerika dan campur tangan asing ini merupakan satu pencerobohan yang tidak bermoral dan bermotif jahat. Bagaimana Amerika sanggup melakukan kekejaman ini sedangkan tindakan ini bercanggah dengan slogan anti keganasan yang mereka laungkan?

Saya ingin menyatakan kebimbangan jika serangan ini lebih didorong oleh kepentingan barat bukannya untuk membela nasib rakyat Libya.

Saya turut kecewa terhadap kegagalan kepimpinan Presiden Gadaffi dalam menyelesaikan konflik dalaman negaranya. Suara rakyat yang menuntut pengunduran beliau perlu didengar. Pemimpin yang sudah memerintah sejak 42 tahun lalu sebenarnya mempunyai pilihan dengan mengadakan perbincangan dan menggunakan demokrasi sebagai jalan penyelesaian.

Insiden di Mesir, Tunisia dan negara Arab lain memberi inspirasi kepada rakyat Libya untuk menuntut kebebasan dengan mengadakan demonstrasi. Pemberontakan kemudiannya muncul setelah usaha melalui demonstrasi tidak berjaya. Hasilnya ramai rakyat terbunuh dizalimi pemimpin sendiri.

Jalan penyelesaian di Libya bukan seperti serangan yang dilakukan oleh Amerika dan sekutunya, bahkan serangan itu akan menambah lagi keburukan. Liga Arab yang diketuai oleh Amru Musa mengkritik serangan tersebut dan diikuti oleh Presiden Venezuela dan kementerian India yang sudah mengumumkan bantahan dan kekesalan.

Serangan barat ini secara langsung akan mengakibatkan sistem pemerintahan Libya rosak dan kucar-kacir. Sistem pertahanan dan ekonomi runtuh dan hasilnya rakyat akan hidup dalam keadaan lebih teruk daripada sebelumnya.

Pembinaan semula negara selepas ini tidak akan berlaku dengan baik kerana tiang-tiang utama negara telah hancur dibedil Amerika dan konco-konconya. Pembangunan semula pasti memerlukan modal yang besar dan masa yang panjang. Sepanjang tempoh itu, rakyat akan merana dan hidup dalam kesusahan.

Sekali lagi saya menegaskan bahawa serangan ini adalah serangan yang tidak akan memulihkan keadaan bahkan bakal mengundang kejatuhan sebuah negara yang dihuni oleh umat Islam.

Oleh:
Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman
Presiden
Ikatan Muslimin Malaysia
Blog: Perjalananku


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.