imd_2ALOR SETAR, 20 Mac – “Kerjaya sebagai seorang doktor merupakan satu kerjaya yang murni bahkan menjadi aset besar dalam menyampaikan fikrah Islam kepada masyarakat”, ujar Yang Dipertua ISMA Alor Setar, Dr Zulkifli bin Yusof kepada 30 pelajar tahun akhir Allianze University College of Medical Sciences (AUCMS) dan 10 aktivis I-Medik cawangan Kedah.

Dalam ucapannya, Dr Zulkifli menegaskan tugas seorang doktor perubatan bukan hanya mengenal punca dan merawat sakit fizikal yang dihadapi pesakit, bahkan doktor perubatan perlu menyedarkan para pesakit akan hakikat hidup sebagai hamba Allah yang kerdil.

Kata-kata dan nasihat yang baik perlu diberikan kepada pesakit supaya tidak berputus asa kepada rahmat Allah. Bahkan para doktor juga perlu mengingatkan tugas asasi seorang hamba seperti menunaikan solat meskipun dalam keadaan sakit.

Selain itu juga doktor perubatan juga perlu menunjukkan contoh tauladan yang baik dan mengamalkan etika kerja yang profesional sebagai pegawai perubatan seperti yang dituntut Islam. Hal ini kerana, doktor mempunyai aura yang kuat dalam mengesani para jururawat dan pembantu perubatan yang lain.

imd_1

Dalam masa yang sama, Dr Zulkifli turut berkongsi pengalamannya sepanjang karier beliau sebagai pegawaiperubatan seterusnya merangkap jawatan sebagai doktor pakar ENT (telinga, hidung dan tekak) di Hospital Sultanah Bahiyyah.

Beliau turut menyeru kepada para pelajar perubatan tahun akhir AUCMS supaya berusaha bersungguh-sungguh dalam peperiksaan akhir yang bakal dihadapi mereka kelak agar ijazah yang diperoleh mampu mengangkat martabat ummat.

Beliau berucap demikian di sebuah majlis solat hajat dan bacaan Yasin yang dianjurkan oleh I-Medik cawangan Kedah bagi mendoakan pelajar perubatan AUCMS yang bakal menduduki peperiksaan akhir mereka.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.